Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΣ ΕΛΜΕ 29/11/2018

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΣ ΕΛΜΕ 29/11/2018



1)

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 
Λεωφόρος Σαλώνων 48
33 100   Άμφισσα
ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2265 0 29679
elmefokidas18@gmail.com

     Άμφισσα          29-11-2018


 Α.Π:109α

ΠΡΟΣ: Συλλόγους Διδασκόντων

Η ΕΛΜΕ Φωκίδας στέκεται στο πλευρό του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας και σε όλα τα Μουσικά-Καλλιτεχνικά σχολεία, και δηλώνει δημόσια τη δυναμική αντίδρασή της ζητώντας την οριστική και αμετάκλητη απόσυρση των Προωθούμενων διατάξεων για τα Μουσικά Σχολεία, συντασσόμενη  με τις απόψεις των Συλλόγων των Μουσικών Σχολείων της χώρας.

Στο Σχέδιο Νόμου που δόθηκε  στη δημοσιότητα με τίτλο: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»  έχουν προστεθεί και διατάξεις που αφορούν στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Με το άρθρο 40, με τον τίτλο «Διατάξεις για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας επιφέρουν αλλαγές στον θεμελιώδη νόμο1824/1988 (Α’ 296) που αφορά στη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων, με πολλαπλό αρνητικό χαρακτήρα. Οι προωθούμενες διατάξεις αλλάζουν ριζικά την εκπαιδευτική και διοικητική φυσιογνωμία των Μουσικών Σχολείων.
Με τις αλλαγές αυτές υποβαθμίζουν καίρια τον θεσμό και τον ρόλο των Μουσικών Σχολείων και αλλάζουν άρδην τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό χαρακτήρα τους.
 Γι αυτό το άρθρο 40 δεν διορθώνεται, αλλά πρέπει άμεσα να αποσυρθεί!
Αλλοιώνουν καταφανώς την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα διδασκόμενα μαθήματα Μουσικής Παιδείας και Αισθητικής Αγωγής.
Καταργούν κάθε παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού (μουσικά όργανα και απαραίτητα τεχνικά μέσα διδασκαλίας), ωθώντας τα σχολεία στην αναζήτηση «χορηγών». Διαστρεβλώνουν τον βασικό εκπαιδευτικό προσανατολισμό τους που είναι η εμπεριστατωμένη, επιστημονικά έγκυρη,  μουσική εκπαίδευση των μαθητών μας από απόλυτα εξειδικευμένους επιστήμονες και σε καμιά περίπτωση απλώς και μόνο η «ενθάρρυνσή» τους. Οδηγούν  γονείς και μαθητές είτε στα ιδιωτικά Ωδεία είτε στην στέρηση της επαγγελματικής μουσικής ειδίκευσης.
Καταργούν τον εξειδικευμένο Καλλιτεχνικό και Επιστημονικό Εποπτικό φορέα που εγγυάται την αξιοκρατική στελέχωση των Μουσικών Σχολείων.
Αλλοιώνουν τους επιστημονικά έγκριτους παιδαγωγικούς στόχους τους, θίγουν κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων κάθε μορφής εργασιακής απασχόλησης (μονίμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων), δημιουργούν τόσο περιορισμό διορισμών και προσλήψεων, όσο και τεχνητών πλεονασμάτων, εισάγουν τη λογική της προτεραιότητας στις προσλήψεις ιδιωτών, περιορίζουν τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά των σχολείων (ως Γυμνασίων, Λυκείων και μουσικών ειδικοτήτων) και υπονομεύουν το επαγγελματικό μέλλον των μαθητών μας θίγοντας την επάρκεια της επιστημονικής τους κατάρτισης.
Παρεμποδίζεται, επίσης, η ουσιώδης διαμεσολαβητική λειτουργία τους ανάμεσα στην Πρωτοβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση αφενός μέσω της κατάργησης της δυνατότητάς τους να οργανώνουν μαθήματα μουσικής παιδείας προαιρετικής παρακολούθησης για την ανίχνευση κλίσεων σε μαθητές δημοτικών και αφετέρου καταργώντας τα μαθήματα προετοιμασίας για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αφήνοντας ασάφειες σχετικά με την αξιοκρατική εισαγωγή των υποψηφίων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οδηγούμαστε σε υποβάθμιση της ιδιαίτερης συμβολής των Μουσικών Σχολείων τον μοναδικό θεσμό που προσφέρει δωρεάν μουσική εκπαίδευση εδώ και τριάντα χρόνια.
 Εν τέλει, οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον εκμηδενισμό της ιδιαίτερης συμβολής των Μουσικών Σχολείων στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, αποκλείοντας με τις συγκεκριμένες διατάξεις την κάθε μορφής Αισθητική Αγωγή που προσφέρουν και προαναγγέλλουν την κατάργησή τους, το πλέον δυσοίωνο μέλλον τόσο για τα ίδια, όσο και για την Εκπαίδευση και την Ανθρωπιστική παιδεία γενικότερα.
Ο «εξορθολογισμός» αυτός χρησιμοποιείται ως προπομπός για ευρύτερες αναδιαρθρώσεις στα δημόσια σχολεία στα πλαίσια του μνημονιακού «εξορθολογισμού»  των κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.
Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το άρθρο 40 για τα Μουσικά Σχολεία
Τα Μουσικά Σχολεία έχουν αποδείξει με τη λειτουργία τους τα τελευταία 30 χρόνια στα πλαίσια του υπάρχοντος ιδρυτικού νόμου ότι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής μουσικής παιδείας αλλά πολύ περισσότερο στη διάσωση, διατήρηση και εξάπλωση της παραδοσιακής μουσικής μας κληρονομιάς.

Καλούμε:
α).  Το ΔΣ της ΟΛΜΕ άμεσα να μπει μπροστά στον αγώνα απόσυρσης του άρθρου 40 και της στήριξης των Μουσικών (και Καλλιτεχνικών) σχολείων.
γ) Το Υπ. Παιδείας να αποσύρει το αντιμουσικό και αντιεκπαιδευτικό άρθρο 40 του εν λόγω ν/σχ.









2)

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 
Λεωφόρος Σαλώνων 48
33 100   Άμφισσα
ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2265 0 29679
elmefokidas18@gmail.com

               

Άμφισσα        29-11-2018


 Α.Π:109β

ΠΡΟΣ: Συλλόγους Διδασκόντων

Η  ΕΛΜΕ Φωκίδας συνυπογράφει το ψήφισμα της ΕΛΜΕ Ημαθίας και εκφράζει την στήριξή της και την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους μας που στοχοποιούνται και απειλούνται επειδή υπερασπίζονται και καλλιεργούν  δεδομένες δημοκρατικές αξίες


           
           
           
3)

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 
Λεωφόρος Σαλώνων 48
33 100   Άμφισσα
ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2265 0 29679
elmefokidas18@gmail.com

               

 Άμφισσα          29-11-2018

Α.Π:109γ

ΠΡΟΣ: Συλλόγους Διδασκόντων
 

Ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ των εργαζόμενων
Το Υπ. Παιδείας με απόφασή του στις 17/9 απάντησε στο αίτημα για χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας στην αναπληρώτρια συνάδελφο Ευαγγγελία Δηνοπούλου, εκλεγμένης στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, χωρίς να έχει λύσει την τιμωρητική διάταξη της ΜΗ προσμέτρησης της προϋπηρεσίας για το διάστημα που η συναδέλφισσα θα αποτελεί μέλος του ΔΣ.
Το υπουργείο στην πράξη τιμωρεί κάθε αναπληρωτή, αφού απειλείται με μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας για το σχολικό έτος που κάνει χρήση της άδειας, με αποτέλεσμα την εκδικητική κατάταξη στους μελλοντικούς πίνακες σε χαμηλότερες θέσεις, με κίνδυνο την αδυναμία πρόσληψης, δηλαδή την ΑΠΟΛΥΣΗ - ΑΝΕΡΓΙΑ στο μέλλον.
Είναι μια κίνηση που ποινικοποιεί και απαγορεύει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των ίδιων των αναπληρωτών και την προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της αδιοριστίας σε επίπεδο ΔΣ Ομοσπονδιών. Δεν απαγορεύει μόνο τη συνδικαλιστική δράση σε εκπαιδευτικούς, αλλά σε ολόκληρο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με νόμους που χτυπούν ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία. Όλα αυτά, συμβαίνουν σε μία περίοδο που η πολιτική των μηδενικών διορισμών, μετατρέπει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των εκπαιδευτικών σε ελαστικά απασχολούμενους και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Σε μια περίοδο που ΕΕ-κυβέρνηση και κεφάλαιο χτυπούν τη μόνιμη εργασία, ελαστικοποιούν και «μονιμοποιούν» τις εργασιακές σχέσεις,  αμφισβητώντας και τα ίσα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση.
Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το αυτονόητο δικαίωμα που έχουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μας να συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τους έχοντας συνδικαλιστική άδεια, χωρίς συνέπειες – ποινές  και απειλές απόλυσης.
Η υπόθεση υπεράσπισης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων μας είναι υπόθεση όλων μας! Για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν. Για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Μόνος δρόμος, ο αγώνας μας.
Ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών.
           
                       
4)

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 

Λεωφόρος Σαλώνων 48
33 100   Άμφισσα

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2265 0 29679
elmefokidas18@gmail.com

                     

Άμφισσα    29-11-2018

Α.Π:109δ

ΠΡΟΣ: Συλλόγους Διδασκόντων
 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φωκίδας εκφράζει την αλληλεγγύη του στα μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελμάτων (ΟΑΕΕ) νυν ΕΦΚΑ, Βαγενά Χρήστο και Μανουρά Ελένη και καταγγέλλει την προσαγωγή, σύλληψη και παραπομπή τους σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου,. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, συνδικαλιστές, υλοποιώντας αποφάσεις του σωματείου και της ομοσπονδίας ΠΟΠΟΚΠ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν στην κατάληψη του κτιρίου του ΕΦΚΑ στην Ανατολική Αττική, αγωνιζόμενοι ενάντια στην υποστελέχωση του ΕΦΚΑ και στην αδυναμία των εργαζόμενων να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους αλλά και ενάντια στην υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων γενικότερα.
Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται για εργαζόμενους το ιδιώνυμο, που ψήφισε πρόσφατα ως μνημονιακό προαπαιτούμενο η κυβέρνηση για να κάμψει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Για την παραπομπή αυτή έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Από τη μια δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των εργαζόμενων και συνεχίζουν την πολιτική της απαξίωσης των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ταυτόχρονα με τους εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας, την πολιτική της συρρίκνωσης και των περικοπών, την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών που ακολουθούν σε όλο το δημόσιο και από την άλλη επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Η τρομοκρατία δε θα περάσει!
Απαιτούμε την άμεση παύση της δίωξης των δύο συναδέλφων!
Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων!