Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ημερίδα της ΠΔΕ Στερεάς για την "Τάξη Μαθητείας" στο ΕΠΑΛ Άμφισσας: «περάστε κόσμε και πάρτε τζάμπα εργατικό δυναμικό»



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 

Λεωφόρος Σαλώνων 48

33 100   Άμφισσα

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2265 0 29679

elmefokidas18@gmail.com

Άμφισσα   23-4—18
A.Π. : 50

ΠΡΟΣ: Συλλόγους Διδασκόντων  Φωκίδας

 


Παρακαλούμε  για την ενημέρωση των συλλόγων διδασκόντων

Ημερίδα της ΠΔΕ Στερεάς για την "Τάξη Μαθητείας" στο ΕΠΑΛ Άμφισσας: «περάστε κόσμε και πάρτε τζάμπα εργατικό δυναμικό»

 Τι είναι, στα αλήθεια, η μαθητεία;;;
Η πιο ωμή και κυνική τοποθέτηση για το τι είναι μαθητεία αποτυπώνεται στο Δελτίο Τύπου της ΔΙΔΕ Χανίων: «Μέσω του προγράμματος θα δοθεί η ευκαιρία σε …απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. διαφόρων ειδικοτήτων να ενταχθούν για 9 μήνες σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις και φορείς (του Δημοσίου και ιδιωτικές επιχειρήσεις) υπό την εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (;;;;)…
 μισθό στο 75% του υποκατώτατου μισθού, ασφάλιση και ωράριο εργασίας 28 ώρες/εβδομάδα (4 ημέρες Χ 7 ώρες) ενώ την πέμπτη μέρα θα λαμβάνουν συμπληρωματική εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο (4 ημέρες στην εργασία και 1 ημέρα στο σχολείο).
 Οι απόφοιτοι με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης για απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5 (αντίστοιχο των ΙΕΚ)».
Δηλαδή τα διαβόητα ΕΠΑΛ δεν δίνουν σήμερα ούτε καν Πτυχίο αντίστοιχο των Ιδιωτικών ΙΕΚ!!!

Κι αν τα παραπάνω δεν σας …φαίνονται και τόσο …«αριστερά» ας προχωρήσουμε παρακάτω: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [ΠΔΕ] της Κεντρικής Μακεδονίας το 28% το προβλεπόμενων με βάση το Πρόγραμμα «Θέσεων Εργασίας» αφορά το Δημόσιο Τομέα και το 72% [!!!] τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην πρόσκληση της ΠΔΕ Στερεάς για την ημερίδα "Τάξη Μαθητείας", στο ΕΠΑΛ Άμφισσας στις 24/4/2018, μοστράρουν τιμητικά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας , ο Όμιλος Μυτιληναίου (Αλουμίνιον της Ελλάδος), Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας, οι Δήμοι Δωρίδας-Δελφών, το STAR Λαμίας κλπ.

Αυτό που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση – σύμφωνα με τις αντίστοιχες επιταγές και στρατηγικές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ( ν. 4386/2016, ΕΣΠΑ 2014-2020 και 3ο μνημόνιο)– είναι  να αλλάξει ριζικά το τοπίο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης [ΤΕΕ], στα πρότυπα του αλήστου μνήμης «πατρόν» του διαβόητου νόμου Αρβανιτόπουλου -Συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου.
Η θέσπιση «Μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας» και ο σχεδιασμός του νέου Επαγγελματικού Λυκείου σύμφωνα με το ψηφισμένο παραδοτέο του 3ου μνημονίου 2015, προβλέπει «την παροχή του απαιτούμενου αριθμού θέσεων μαθητείας για όλους τους σπουδαστές (ΕΠΑΣ,ΙΕΚ,ΕΠΑΛ) και την διασφάλιση για «μεγαλύτερη συμμετοχή των εργοδοτών» στον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών.

Τι κάνει, λοιπόν, συνολικά η Κυβέρνηση ;;;
• Επιδιώκει βίαια να δώσει τους μαθητές βορά στις επιχειρήσεις ως δωρεάν (για τους εργοδότες)εργατικό προσωπικό. Να μαθητεύσουν στις κακοπληρωμένες(17,12 ευρώ την ημέρα), ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στην υπακοή. Να μάθουν στο νέο πρότυπο εργασίας - σκλαβιάς, ανακύκλωσης της ανεργίας . Καμιά σχέση δεν έχει η μαθητεία με την εκπαίδευση.
• Επιδιώκει να αποτυπώσει τις κάθε φορά ανάγκες των εργοδοτών, που θα ορίζουν ουσιαστικά ποιοι τομείς, ειδικότητες και τάξεις μαθητείας θα υλοποιούνται και μετατρέπει τη λεγόμενη σημερινή γενική εκπαίδευση σε δεξιότητες και ταχύρυθμη ψευδοκατάρτιση-τζάμπα εργασιακή σκλαβιά με στόχο την προώθηση του σχολείου της αγοράς.
• Μειώνει συνολικά τις ώρες των μαθημάτων ειδικότητας στον δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών,
«μεταφέροντάς» τες στο (κατ’ επίφαση) προαιρετικό έτος μαθητείας, αφού ο όγκος των γνώσεων και δεξιοτήτων (εργαστηριακά μαθήματα), που αντιστοιχούν σε κάθε ειδικότητα, υποτίθεται ότι από δύο χρόνια στο τωρινό σύστημα, θα «χωρέσουν» στη Γ τάξη του ΕΠΑΛ, με το νέο σύστημα. Στην ουσία τα εργαστηριακά μαθήματα υποβαθμίζονται και εξαφανίζονται στις βουλές των επιχειρήσεων.
Μειώνει τις απαιτήσεις για υλικοτεχνικές υποδομές των Εργαστηρίων, στην κατεύθυνση του πιο φτηνού Επαγγελματικού Σχολείου.
Μειώνει-καταργεί  τμήματα ειδικοτήτων και τομέων (τι κοροϊδία! ήδη στο ΕΠΑΛ Άμφισσας καταργήθηκαν τομείς -ειδικότητες που είχαν λίγους μαθητές ενώ λειτούργησε το τμήμα Μαθητείας με 3-4 μαθητές και με απόφαση Δ/ντη Εκπ/σης μετακινούνται μαθητές σε γειτονικός νομός) και αφού αυτά υποτάσσονται στις λεγόμενες «εθνικές και περιφερειακές ανάγκες», άρα δεν θα υπάρχουν σε κάθε ΕΠΑΛ και θα λειτουργούν όπου υπάρχει προσωπικό, εργαστήρια και εξοπλισμό.
Δημιουργεί «πλεονάσματα» σε εκπαιδευτικό προσωπικό των ειδικοτήτων, που καλούνται να
καλύψουν το ωράριό τους με νέες αναθέσεις, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, με διάθεση ολική ή μερική στη μη τυπική εκπαίδευση (ΔΙΕΚ, πρόγραμμα πιστοποίησης), αλλά και σε δομές σχετικές με την αγορά εργασίας (ΚΠΑ, επόπτες μαθητείας) ή και αλλού στα πλαίσια της κινητικότητας. Αμφισβητεί την οργανικότητα και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπ/κών.
· Αναθέτει τη διεκπεραίωση ενός εφιαλτικού σε όγκο και ευθύνη κυκεώνα γραφειοκρατίας στους εκπαιδευτικούς-επόπτες που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος μαθητείας, καθιστώντας τους  υπόλογους για τον έλεγχο της τήρησης των όρων της Σύμβασης από τις επιχειρήσεις.
· Δημιουργεί, τέλος, τις προϋποθέσεις για την καταστρατήγηση του ωραρίου, χωρίς να αποκλείεται -εφόσον είναι 9μηνη η εποπτεία "της μαθητείας" και η πιθανότητα απασχόλησης των εκπαιδευτικών και τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο).

 Τι δεν κάνει η κυβέρνηση:
Δεν κινείται στην κατεύθυνση στήριξης ποιοτικά και ποσοτικά μιας δημόσιας, δωρεάν, ενιαίας, 12χρονης γενικής, πολυτεχνικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, με εξοπλισμό, εργαστήρια, ουσιαστικές ενισχυτικές δομές, περιεχόμενο και μεθόδους για την καλλιέργεια «του μυαλού, της ψυχής, της συνείδησης και των χεριών» και αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να αποτελέσει την επαρκή βάση και για δημόσιο, δωρεάν σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και βάση απαίτησης αξιοπρεπούς, μόνιμης και σταθερής εργασίας. Δίνει δυνατότητα πιστοποίησης για ειδικότητες των ΕΠΑΛ, σε ιδιωτικούς οργανισμούς πιστοποίησης, ακόμη και για απόφοιτους δημοτικού, γυμνασίου μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και όχι μόνο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

·         Παλεύουμε για Δημόσια Δωρεάν εκπαίδευση με πλήρη μορφωτικά δικαιώματα για τους μαθητές και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς.
·         Αγωνιζόμαστε να μπει φραγμός στο νέο εργασιακό μεσαίωνα μέσω μαθητείας, με κατάργηση της πρόσφατης ρύθμισης για την ΤΕΕ  και της υποχρεωτικής κινητικότητας των εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση.
·         Αντιστεκόμαστε στην οποιαδήποτε συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στην ΤΕΕ και διώξιμο των μαθητών από το σχολείο.
·         Δεν αποδεχόμαστε καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια εκπαίδευση. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο.
·          Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία.
·         20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Αναβάθμιση και ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού.
·         Κάθε μαθητής/-τρια να έχει δυνατότητα παρακολούθησης της ειδικότητας που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του.
·         Διεκδικούμε κατοχύρωση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων στους τίτλους σπουδών και τη δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
·         Όχι στην κερδοσκοπία των πιστοποιήσεων.

Για να παραμένουμε εμείς και τα παιδιά μας εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι άνεργοι, επαίτες και ζητιάνοι της πιστοποίησης, της «μισής και κακοπληρωμένης δουλειάς» για «μισή ζωή»…


                                                        Για το ΔΣ

             Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γ.Γραμματέας

             Κ. Κυριανάκης                                                  Σ. Πανταζής