Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για τη Β΄ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

Συγκρότηση τμημάτων Β΄ Ξένης γλώσσας στην Α΄ Γυμνασίου: Μια οδυνηρή δοκιμασία για μαθητές και καθηγητές

Αποτέλεσμα εικόνας για β ξενη γλωσσα γυμνασια
Στην προσπάθεια συγκρότησης των τμημάτων στην Α΄ Γυμνασίου με βάση τη νέα ρύθμιση (ΥΑ Αριθ. 53476/ΓΔ4/4-4-2017) , σύμφωνα με την οποία «Ο αριθμός των τμημάτων 2ης ξένης γλώσσας δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας», αναδεικνύεται πλέον και στην πράξη η δυσλειτουργικότητα εφαρμογής της ρύθμισης καθώς πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών θα αναγκαστούν να διδαχθούν άλλη Ξένη Γλώσσα από αυτήν που διδάχτηκαν στο Δημοτικό και σε ολόκληρη τη χώρα θα πλεονάζουν εκπαιδευτικοί Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας.

Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιώντας δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης τμημάτων, προσωπικού και διδακτικών ωρών, προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και δημιουργεί νέο αριθμό πλεοναζόντων εκπαιδευτικών και για άλλη μια φορά χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.. Οι ρυθμίσεις αυτές υπακούουν σε λογικές εξοικονόμησης, οι οποίες πρέπει να αποκρουστούν από το εκπαιδευτικό κίνημα ως ξένες με το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και της παιδείας ως δημόσιου αγαθού.
Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για ΚΠΓ εντός του σχολείου, και η ξενόγλωσση εκπαίδευση υποβαθμίζεται. Εντείνονται τα ταξικά πλέγματα και εξακολουθεί η γλωσσομάθεια να παραμείνει στα χέρια των φροντιστηρίων με οδυνηρές συνέπειες για τα φτωχά παιδιά που δε θα έχουν καν το δικαίωμα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν στο δημόσιο σχολείο.
  • Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο.
  • Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος.
Άμφισσα  19-9-17
                                                 
     Ο Πρόεδρος                                                          Η  Γ. Γραμματέας

  Κ. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ                                                          Ε.ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ